5 juni 2017 Roos en Marika

Basis Wildplukrecept: Jam van Japanse duizendknoop

Van de jonge, malse scheuten van de Japanse duizendknoop kan naast een lekkere chutney ook jam gemaakt worden. De scheuten die gebruikt worden zijn maximaal 20 cm hoog en voelen als je er in knijpt zacht en sappig aan. De dikkere scheuten zijn doorgaans malser dan de dunne. Deze jam wordt gebruikt op de taart van Roos die tijdens de Wildplukwandelingen geserveerd wordt.

Wildpluk basisrecept jam van Japanse duizendknoop

Wildpluk basisrecept jam van Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop jam:

1250 gram schoongemaakte en geschilde Japanse duizendknoop scheuten.
1 citroen
1 cm geraspte gember
500 gram geleisuiker speciaal

Pluk en was ruim 1250 gram dikke, jonge en sappige scheuten van de Japanse duizendknoop. Schil ze zoals asperges en snijd ze vervolgens in kleine stukjes. Doe de stukjes in een pannetje met 500gr. geleisuiker speciaal (bijv. van van Gilse), het sap van een halve citroen (of meer indien gewenst) en 1 cm geraspte, geschilde gemberwortel. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het mengsel 1 minuut goed doorkoken. Vul schone glazen potten (uitkoken of in de vaatwasser gewassen op het heetste programma) met de hete nog vloeibare jam. Sluit de potten en zet ze 5 minuten ondersteboven. Draai dan om en laat de jam verder afkoelen. Bewaar de jam op een koele donkere plek.

Bericht achterlaten